fbpx

Hvordan vinne mot boligselgerforsikring? 68 % flere seiere i år

boligselgerforsikring

I denne artikkelen får du vite følgende om boligselgerforsikring

Økte sjanser for å få medhold for boligkjøpere mot boligselgerforsikring

Hvis du har kjøpt en bolig med feil eller mangler, kan du ha krav på prisavslag og erstatning fra selgerens forsikringsselskap. Disse forsikringsselskapene, Claims Link / Claims Handling / Protector Forsikring kalles for boligselgerforsikring, og tidligere for eierskifte.

Men hvordan står det til med sjansene dine for å vinne frem i en slik sak, da de har enorme apparater?

Først av alt – hva er boligselgerforsikring?

Hva er boligkjøperforsikring, eller eierskifteforsikring som det ble kalt tidligere? Det er en forsikring som boligselger kan tegne i forbindelse med salget, hvor hen beskytter seg mot feil og mangler som avdekkes av kjøper. Dette kan gjelde for salg av brukte hus, hytte, leilighet og tomt. 

Dersom det avdekkes feil og mangler kjøpere har krav på å få dekket, da vil forsikringen utbetale den summen etter en del forhandlinger. 

I tilfelle selger har med viten og vilje tilbakehold opplysninger,  da kan boligselgerforsikringen kreve at selger dekker det man måtte ut med. Dette kalles regress på fint. 

Hvordan forberede sak mot boligselgerforsikring?


Vil du vite hvordan vi håndtere disse sakene til seier? Les våre 
4 skuddsikre tips i klager om boligkjøp.

I korte trekk må du: 

  • reklamere rettidig (innen 2-3 mnd fra du oppdager forholdet)
  • skaffe de beste fagkyndige som dokumenterer saken godt, med estimater
  • skaffe konkrete tilbud fra utførende entreprenører
  • beregne kravet godt, og forhandle ut i fra det 
  • i verste fall huske å ta ut stevning før foreldelsesfristen på 3 år.
Mot forsikringsselskap er det imidlertid ofte lurt å gå veien innom Finansklagenemnda, hvor vi nå ser at flere boligkjøpere vinner frem. 

Flere boligkjøpere vinner i Finansklagenemnda i følge E24

Hva er Finansklagenemnda – også kjent som FinKN? Det er en klagebehandlingsorgan for blant annet forsikringsselskap. Det er ofte lurt å sende inn en klage hit ettersom det er: 

  • skriftlig behandling (lave kostnader) 
  • relativt rask behandling 
  • saken avgjøres av jurister og advokater med kompetanse innen feltet 
  • avgjørelsen er kun rådgivende, men normalt følger forsikringsselskapene det som blir konklusjonen. Hvis ikke, da må de dekke dine kostnader i retten.

Det viser seg at flere og flere boligkjøpere får medhold i klager mot forsikringsselskapene, ifølge en artikkel i E24. Artikkelen forteller at antallet saker som ender med forlik eller dom til fordel for kjøper. La oss se på tallene:

  • 2019: Boligkjøperne vant frem i ca 33 % av sakene.
  • 2022 Dette året vant Ola og Kari Nordmann frem i over halvparten av de 800 sakene som ble meldt inn.
  • 2023: I år har faktisk over 68 % av sakene gått i favør boligkjøper

Dette er gode nyheter for deg som har oppdaget feil ved boligen din og ønsker å kreve kompensasjon.

Statistikk fra Reklamasjonsportalen – 2023

Interessant nok har de siste fem sakene behandlet av vår portal endt med forlik mellom 70-100 %, uten at det ble nødvendig å ta rettslige skritt. Dette understreker betydningen av effektiv forhandling og kunnskapsrik rådgivning i slike saker.

Av våre saker mot boligselgerforsikringsselskap, ser vi at de siste sakene i Finansklagenemnda har ført frem med fullt eller delvis medhold for boligkjøper.

Siste av våre saker i Finansklagenemnda

For litt siden fremmet en av våre eiendomsadvokater (som også har en egen satellittside) en sak i Finansklagenemnda med en sak om boligen var i «vesentlig ringare stand» etter gamle avhendingsloven grunnet svikt i drenering og fuktproblemer. Nemnda ga medhold, hvor klient fikk i underkant av en million kroner:

En enebolig oppført i 1977 med tilbygg fra 1988 ble solgt «som den er» for kr 9,05 mill., og overtatt av kjøper den 10.12.19. Ved salget ble det bl.a. opplyst om drenering fra 1989, og det ble gitt generell risikoopplysninger tilknyttet dreneringens alder, multimur og utforede kjellervegger. Forholdene ble vurdert til TG 2. Det ble videre opplyst at det ikke ble avdekket fukt ved målinger, som tydet på at drenering fungerte normalt. Bl.a. yttervegger, innvendige overflater, grunn og fundamenter ble vurdert til TG 1. 

Like etter overtakelsen avdekket kjøper omfattende fukt, råte og muggsoppskader i underetasjen, hvor det ble fastslått svært høy fuktighet som hadde hatt skadeutvikling i «mer enn 8-10 år, sannsynligvis lenge, med start siden byggeår». Kjøper anførte at det forelå takstansvar, og at forholdene utgjorde en vesentlig mangel. Fróretaket avviste at takstmannen kunne holdes ansvarlig, og anførte at skadene måtte anses påregnelige. Nemnda kom til at det forelå en vesentlig mangel og ga kjøper medhold. 

Det var gledelig å meddele klient at en fikk medhold i det som var av viktig betydning for hen. 

En annen type sak vi møter på ofte er reklamasjoner på bad. I saken her var bad  opplyst å være «nytt i 2014» av takstmann, men dette stemte ikke med realiteten. På vegne av boligkjøper fremsatte vi krav for ca kr 300 000 og klient vant frem med kr 275 650.

Her ser vi hvor viktig det er å kunne beregne krav på en edruelig og profesjonell måte, da det fører oftere frem enn mange astronomiske krav. Under kan vi se hvordan nemnda vurderte den saken:

«Slik nemnda har påpekt, må opplysningene om badet vurderes samlet. Opplysningen «Nytt bad»
fra 2014 tilsier at hele badet, også underliggende konstruksjoner var nye. Takstmannen uttalte
videre at badet var i meget god/god tilstand og badet fikk TG 1-, noe som ga kjøper høye
forventninger til badet til tross for at noen forhold ble gitt TG 2. Det var imidlertid ikke opplyst om
hvem som hadde utført arbeidene på badet.

Det var også opplyst at badet var «oppusset» som etter vår oppfatning både kan bety at hele badet var nytt, eller at badet hadde gjennomgått en oppgradering på noen av delene. Sett i lys av at tidligere selger hadde opplyst om hva som hadde blitt gjort på badet, fremstår opplysningen om at badet var nytt, uten en nærmere presisering av hva som var blitt gjort som misvisende. 

Vi bemerker også at flere fagkyndige har påpekt at noen av bygningsdelene på badet var mye eldre enn 7 år, og dette tilsier at opplysningen om nytt bad fra
2O14 er uriktig.

Samlet sett foreligger det dermed flere forhold som skulle vært bedre opplyst om fra
selgers/takstmannens side, jf. Rt-2001-369
«

– Finansklagenemnda i en avgjørelse fra 2023

Hvordan øke dine sjanser for seier mot boligselgerforsikring?

Hva skal du gjøre for å øke sjansene dine enda mer? Jo, du bør kontakte en erfaren eiendomsadvokat som kan hjelpe deg med å vurdere saken din og fremme kravet ditt på en profesjonell måte. 

En som er interessert i høre du er på jakt etter, og hva du eventuelt måtte frykte ved å føre en slik. Advokaten bør ha så mye å gjøre at vedkommende ikke «må» ta deg inn, men en som gjerne vil hjelpe deg hvis du har en god sak.

Hos oss har vi tatt inn langt over 200 saker i perioden juni-november 2023 og bistår eksempelvis boligkjøpere som har tegnet boligkjøperforsikring.

Hos Reklamasjonsportalen har vi eiendomsadvokater som behandler hundrevis av saker mot boligselgerforsikringsselskap årlig. Vi er vitne til samme tendens som nevnt i artikkelen. Vi vet hva som skal til for å få gjennomslag hos forsikringsselskapene og hvordan du kan unngå de vanligste fellene.

Book en strategisamtale med oss allerede i dag

Hvis du vil vite mer om hvordan vi kan hjelpe deg, kan du booke en gratis strategisamtale med en av våre eiendomsadvokater. I denne samtalen vil vi gjennomgå saken din, se på mulighetene dine og legge en slagplan for hvordan du kan få den erstatningen du fortjener.

Det koster deg ingenting å avtale en slik strategisamtale, men det kan spare deg for mye tid, penger og frustrasjon.

Ikke nøl med å ta kontakt med oss i dag via kontaktskjemaet ved siden av. Vi gleder oss til å høre fra deg og hjelpe deg med din boligsak


Alle tlf.samtaler er vederlagsfrie: 416 50 321

Flere av våre tips og råd

Vederlagsfri strategisamtale?

Avtal en strategisamtale med boligadvokat - 45 minutter vederlagsfritt!

Våre tall taler for seg

1 +
ADVOKATER

Advokatfirmet Nova DA er deleier av Eurojuris Norge. I vårt nettverk har vi tilgang til over 250 advokater dersom det blir behov. Stort utvalg gir deg størst sikkerhet. 

1
advokatkontorer

Via vårt nettverk er vi tilknyttet 18 advokatkontorer, alle ISO-sertifiserte, langs hele Norge.

1 +
Samarbeidspartnere

Kontorene i Eurojuris-nettverket er offisielle samarbeidspartnere med regionale NHO-kontorer. I tillegg har vi et stort nettverk av fagkyndige.

Les flere av våre tips

foreldelse forsikringsselskap
Ukategorisert

Foreldelse – hva skjer om du ikke melder inn kravet ditt til motpartens forsikringsselskap? HR-2023-2252-A

https://www.youtube.com/watch?v=0dX-uYvFiiQ Ny høyesterettsdom om foreldelse og direktekrav – november 2023 Høyesterett har igjen vært ute og avklart problemstillinger som fra før var noe ullen. I ...
Les mer →
boligselgerforsikring
Ukategorisert

Hvordan vinne mot boligselgerforsikring? 68 % flere seiere i år

I denne artikkelen får du vite følgende om boligselgerforsikring Økte sjanser for å få medhold for boligkjøpere mot boligselgerforsikring Hvis du har kjøpt en bolig ...
Les mer →
Klage på boligkjøp
Ukategorisert

Klage på boligkjøp [2023] – 4 skuddsikre tips fra eiendomsadvokat

I denne artikkelen går vi gjennom følgende: Kjøp av bolig er trolig din største investering som privatperson For den vanlige Ola og Kari Nordmann er ...
Les mer →
Help setningsskade
Ukategorisert

Avslag fra Help forsikring – 5 steg til seier (setningsskade)

Ingen HELP å få – Help forsikring avslo saken Vi i Reklamasjonsportalen er i utgangspunktet store tilhengere av det Help forsikring står for og jobber ...
Les mer →
Mangel ved boligkjøp
Eiendomsadvokat

Reklamasjon – Unngå de 3 feilene alle gjør i en boligtvist

Unngå feilene som de aller fleste gjør i sine boligtvister. La en eiendomsadvokat forklare hvordan reklamasjon ved bolig skal foregå.
Les mer →
Reklamasjon - bolig
Eiendomsadvokat

Reklamasjon på boligmangler gjort enkelt – en unik videoserie

Har du avdekket feil og mangler ved boligen din? Se denne unike og vederlagsfrie videoserien laget av eiendomsadvokater. Den forklarer reklamasjonsprosessen enkelt, steg for steg.
Les mer →

Disse stoler på oss, og vi på dem

Advokatfirmaet NOVA logo
Eurojuris Norge logo
NHO logo

Reklamasjonsportalen.no

Nettsiden er drevet av advokat Aki Johannes Viitala, som er partner i Advokatfirmaet Nova DA. Advokat Viitala er ansvarlig for innholdet og svar.

Nova er tilknyttet Norges største advokatnettverk, Eurojuris, med tilgang til 250 (+) advokater fordelt på 18 kontorer. Eurojuris-tilknyttede advokater er ikke forpliktet til å påta seg saker fra Reklamasjonsportalen. 

 

Post- og besøksadresse

Besøksadresse:
Advokatfirmaet Nova DA 
Roald Amundsens gate 6, 0160 OSLO

Postadresse: 
Advokatfirmaet Nova DA
Postboks 1807 Vika, 0123 OSLO. 

Kontaktinformasjon

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.